Cooking stoves - Stichting Mme Donatilla

Ga naar de inhoud

Cooking stoves

afgeronde projecten > Matrassenproject

In Afrika wordt in veel landen nog op een open vuur gekookt. Dat betekent dat er veel rook ontstaat en dat er veel brandstof nodig is. Bovendien levert open vuur gevaarlijke situaties op: rookvergiftiging, brand etc.

Mensen zijn veel tijd kwijt aan het zorgen voor voldoende brandstof (hout, parafine, olie). Bovendien gaat een groot deel van het kleine inkomen wat men heeft op aan brandstof.

Door het gebruik van de cooking-stove kan men ongeveer 80% besparen op de brandstof. Omdat de cooking-stove een veel betere verbranding heeft is er nauwelijks rook.

Bij de duurste versie van de cooking-stove wordt een zonnepaneeltje bijgeleverd, waarmee de oplaadbare batterij opgeladen wordt. De batterij laat de ventilator draaien, waardoor er een veel betere verbranding tot stand komt. Men kan via een USB-aansluiting de mobiele telefoon opladen. Ook is er een aansluiting voor een lamp, die ook bijgeleverd wordt. 


We zijn een pilot gestart om de mensen in Rwanda te helpen aan een betere en goedkopere manier om eten te koken. We werken samen met African Clean Energie en hebben 5 cookingstoves bij een aantal arme gezinnen uitgezet.  U kunt het project cookingstoves helpen door deel te nemen aan crowdfunding:

link naar crowdfunding

Klik op onderstaande link om meer informatie over de cooking-stoves te lezen.


Link naar informatiepagina cookingstove

Enkele foto's van de gezinnen die op dit moment meedoen met de pilot van de cookingstove.

Terug naar de inhoud