Jaarverslag 2020 - Stichting Mme Donatilla

Ga naar de inhoud

Jaarverslag 2020

Jaarverslagen
Jaarverslag Stichting Mme. Donatilla 2020
 
 
In 2020 kregen we te maken met de Covid-19 crisis. We dachten dat deze crisis snel voorbij zou zijn, maar de realiteit was anders.
 
De vergadering die in februari gepland stond werd een paar maal verschoven, tenslotte naar 8 mei. We hadden via mail en whatsapp regelmatig contact met elkaar. Onze eerste vergadering kon niet eerder gehouden worden dan op 3 november 2020. Ditmaal vergaderden we online met het programma Teams. We hadden alles van tevoren getest of het allemaal werkte en zo kon de vergadering voorspoedig verlopen.
 
Ook de Sunshineschool, het enige project waarop we nu focussen, heeft ook te maken met de Corona-crisis. De school is begin 2020 gesloten en tot het eind van 2020 bleef dat zo. Het probleem ontstond dat een aantal ouders hun bijdrage niet meer (konden) betalen. Daarom moesten de leerkrachten helaas naar huis gestuurd worden. Alleen de directeur en een kleine staf die zorgt voor de bewaking van de school bleven nog in dienst. De leerkrachten die thuis kwamen te zitten werden met beperkte middelen door A.N.S. wel geholpen de crisis door te komen. De school heeft allerlei maatregelen genomen om weer open te mogen. Zo werden mondkapjes aangeschaft, werden wasinstallaties voor handen wassen gekocht en werd er een isolatieruimte ingericht. Het mocht allemaal niet baten, want de school moest gesloten blijven. De financiële situatie van de school heeft door de corona-crisis enorm geleden. De inkomsten waren beperkt en er werden allerlei extra kosten gemaakt. Stichting Mme. Donatilla startte daarom in november een actie via GoFundMe.com om de Sunshineschool aan extra financiële middelen te helpen. Op het moment van schrijven is er € 635,- binnengekomen. Er zijn direct aan de Stichting nog andere bedragen gestort. In totaal is er circa € 875,- binnengekomen.
 
We hebben geprobeerd A.N.S. te helpen ook vanuit Rwanda een GoFundMe actie te laten starten. Uiteindelijk bleek dat een actie vanuit Rwanda via GoFundMe niet mogelijk is.
 
Het plan was al enige tijd om de Stichting Mme. Donatilla op te heffen en onze activiteiten te beëindigen. Hilma heeft aangegeven uiterlijk per 31 december 2021 te stoppen met het voorzitterschap.
 
Nammen ziet mogelijkheden om de stichting voort te zetten en heeft het idee om een lagere en middelbare landbouwschool in Rwanda te gaan opzetten. De Stichting Mme. Donatilla zou daarbij ook nog een (beperkte) rol kunnen blijven spelen voor de Sunshineschool in Karembure. In 2021 kijken of we met de stichting nog iets kunnen doen. Mocht dat niet het geval zijn dan zijn we voornemens de stichting op te heffen.
 
 
Jaarverslag: Jan Arp, secretaris.
Terug naar de inhoud